Must sees van Lissabon

In maart al even snuffelen aan de 26 graden is niet verkeerd en daarom boeken we een ticket naar Lissabon. Drie nachtjes richting de stad die ik eigenlijk alleen maar kende van de plaatjes van een stijl straatje met daarin een oude tram. Het is een heerlijke stad die je prima helemaal kunt ontdekken in drie dagen. Mijn tips en aanraders lees je hier; 

Must see: 

De wijk Alfama. De wijk bestaat uit kleine smalle steegjes, veel trappen, heel veel traditionele restaurants en oude vrouwtjes die glaasjes rozenwijn verkopen op elke hoek.
De straten zijn kleurrijk, veel huizen hebben aan de buitenkant gekleurde tegels, het is echt prachtig om te zien. Tip; zorg dat je niet alleen in de voorste straten blijft, maar maak ook de klim naar boven, want daar is de wijk nog mooier. 

Tram 28 is een must om een ritje mee maken. Op alle foto’s die je googled van Lissabon vind je deze oude tram. Je gaat geen unieke reiziger zijn, want deze tramrit is heel toeristisch en er staan dan ook al snel lange rijen om op te stappen.
Wij pakten de tram heel vroeg in de ochtend vanaf Praça Martim Moniz, dit is het begin van de lijn en als je hier opstapt heb je de meeste kans op een zitplek. Stap je later op dan moet je staan. Het wiebelt, het piept en kraakt, maar het is wel een hele belevenis. Let wel op; de trams zijn klein en oud, een grote buggy past waarschijnlijk niet in de tram. Deze ride is dus handiger met de draagdoek of een opvouwbare buggy.

Wij zijn na een ongeveer een kwartiertje uitgestapt voor koffie en zijn vanaf daar richting ‘Jardim do Principe Real’ gelopen. Een klein stadspark inclusief speeltuin en met een gezellig restaurant in het midden. Hier scoor je pannenkoeken met blauwe bessen voor 3 euro. Als je vanaf dit park naar beneden loopt via ‘Rua De Sao Pedro de Alcantara’, dan kom je langs de mooiste uitkijkpunten van de stad. Halverwege de straat vind je de straat ‘Calcada da Gloria’ bekend vanwege de graffiti en de trambaan. Goede plek voor je insta foto’s 😉

Wat ik zo leuk vond aan Lissabon zijn de honderden kiosken met hun eigen terras. Elk plein of park heeft er wel 1. Een mini bar waar je koffie, sapjes, croissants en zelfs een biertje of wijn kunt scoren. Dit maakt echt dat elk plein en elk park super levendig is en je hoeft niet met drinken rond te lopen want je kunt dus echt letterlijk overal wel iets kopen.

Een echte aanrader; Loop aan het eind van de dag richting ‘Miradouro de Graca’ je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad en aan het eind van de middag kun je genieten van de  sunset met een koud biertje! Het is een hele klim, maar trust me, het is het allemaal waard. Er is wederom een kiosk/openlucht cafe met bar, dus je hoeft niet zelf te slepen met drinken.

Pak de veerboot! Vanuit het centrum van de stad gaan er meerdere veerboten naar de “overkant”. Wij zijn met de korte pont naar ‘Cacilhas’ gevaren. Als je hier aan wal de weg blijft volgen kom je op een geweldig uitkijkpunt waarbij je uitzicht hebt op Lissabon en de ’25 April’ brug.

 

Het is wederom een flinke wandeling bergop, maar ook dit uitzicht is het weer meer dan waard. Blijf je wat langer aan de ‘overkant’  dan kun je met een lift naar beneden vanaf het uitkijk punt om te lunchen op het strand. AANRADER. Als je wat verder weg wilt dan kun je een verdere pont pakken richting 1 van de stranden rondom Lissabon.

ETEN. 

Mercado da Ribeira Time Out‘ is een foodhal die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

De oude markthal zit nu vol met eetstands waar je van de traditionele Portugese keuken kunt proeven tot Aziatisch eten en Italiaanse pizza’s. Tip; aan de achterkant van een aantal kraampjes zit ook een bar. Veel rustiger en direct plek om te zitten. Wij gingen voor een sushi bowl, niet heel Portugees, wel heel lekker. 😉 buiten de foodhal vind je ook een kiosk met dezelfde naam. Hier heb je chille ligstoelen en voor de kids zit er direct een speeltuin naast.

Pastel de Nata, je mag Lissabon gewoon niet verlaten voordat je deze gegeten hebt. Punt uit. 

Iets dat niet echt typisch Portugees is, maar wel een aanrader is voor een lekkere lunch is het cafeetje ’Montana Lisboa’. Het is een koffiezaakje/art shop in de oude boot terminal. Super klein, hip en aan het water. Je besteld hier de aller tofste gekleurde bagels met zalm, prosciutto of mozzarella. YUM. Als we dan toch op de niet traditioneel wel lekker tour gaan, dan kan ik je ‘Liquid Smooth Living’ aanrader voor een super lekkere Acai Bowl. 

Oké, dan deel ik ook nog een tip voor een wel super traditioneel en lekker restaurant; ‘Lautasco’ in de wijk Alfama. Dit eten was zo onwijs goed en de voornamelijk oude mannen in de bediening zorgen echt op en top voor je. Ik had hier graag nog eens gegeten als we niet terug naar Nederland vlogen. 

Have fun en ik zou het super leuk vinden als je jouw trip met mij deelt.

Liefs, Saskia

@SaskiaWeerstand

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *